Hanne Roos

De Belgische sopraan Hanne ROOS, vatte in 2004 haar professionele zangopleiding in het Koninklijk Muziekconservatorium van Gent aan. Ze behaalde er haar “Bachelor” diploma bij Erika Pauwels en sloot haar “Masters” studies cum laude bij Gidon Saks, Evelyn Bohen en Mireille Capelle af.

Ondertussen soleert Hanne Roos aan belangrijke operahuizen. Zo vertolkte zeWoglinde, Freia, Ortlinde, Helmwige (Ring, Wagner) aan de Opera van Dijon ; Kate Pinkerton (Butterfly), Micaela (Carmen), Erste Dame (Zauberflöte) enJungfer Marianne in de spraakmakende productie van Der Rosenkavalier(Richard Strauss) in regie van de bejubelde Oscar-bekroonde acteur Christoph Waltz, bij Opera Vlaanderen ; de sopraan solo in Die Schöpfung van Haydn (danstheaterproductie, met live uitvoering van het werk) in een producite van "Ballets du Rhin" en het ensemble La Follia ; LAmour & Clarine (Platée, JP Rameau) in de gelauwerde productie van regisseuse Mariame Clément en onder leiding van de bekende Franse dirigent Christophe Rousset bij Opéra national du Rhin, Straatsburg. Heel recent dan, kroop ze opnieuw in de huid vanMicaela, deze keer in het kader van de nieuwe Carmen-productie bij Zomeropera Alden-Biesen in regie van Frank Van Laecke (mei 2015).

Onder haar toekomstige rollen : Dorella (Das Liebesverbot) en Musetta (La Bohème) 2015/16.

Tijdens het seizoen 2009/2010 maakte ze deel uit van de Operastudio Vlaanderen, waar ze onder meer de titelrol zong in Alcina ; vervolgens was ze twee concertseizoenen lang verbonden aan de operastudio van Opéra national du Rhin (ONR) in Straatsburg en Colmar waar ze in diverse operastudio-producties eersteplans rollen zong. Als studiolid kreeg ze ook de kans mee te zingen in succesvolle producties bij ONR zelf, o.a. in “Les Huguenots” van de Franse componist Meyerbeer, in de rollen van 1ère Bohémienne en Choryphée.

In oktober 2012 verleende ze haar medewerking aan concerten in Straatsburg (Festival Musica) en Venetië (Biënnale v.d. hedenhaagse muziek) met respectievelijk het Brussels Philharmonic en het Radio-Sinfonieorchester Stuttgart (SWR) in Le Cri de Mohim van en gedirigeerd door Michel Tabachnik.

In 2013 creëerde Hanne Roos de Haiku songs van Dirk Brossé. De succesvolle compositie werd ook op cd ingespeeld (piano: Daniel Blumenthal) en heeft ondertussen ook een orkestversie welke Hanne samen met het Symfonieorkest Vlaanderen onder leiding van Dirk Brossé in 2014 voor de eerste keer uitvoerde.

Makeblijde
Zele