Helicon

Helicon zet begin jaren tachtig de eerste stappen met enkele Leuvense studenten en vrienden. In 1987 verhuist het vocaal ensemble naar Lier, de thuishaven van dirigent Geert Hendrix. Twee jaar later al, in 1989, is de groep stevig genoeg voor een concert met Bachcantates. De klankkwaliteit wijkt niet als het aantal zangers blijft groeien. Helicon onthaalt naast barokmuziek enthousiast moderne koormuziek van o.a. Vic Nees en Hugo Distler, en eindigt op de provinciale koorwedstrijden van Koor & Stem in de ‘superieure’ afdeling.

Vanaf de jaren negentig klinkt het koor groots, met werken als Die Schöpfung van Haydn, Ein Deutsches Requiem van Brahms en het Requiem van Verdi. Helicon werkt daarvoor regelmatig samen met andere koren (Musica Nova, Audite Nova, Capella Antwerpen, Waelrant) met orkesten Prima La Musica, Vlaams radio-orkest, La Passione) en met radio Klara (in het paleis voor Schone Kunsten). De uitvoering van het Weihnachtsoratorium van Bach is ondertussen haast een jaarlijkse traditie. In 2004 componeert Jan Van der Roost een stuk voor het koor.

Deelnames aan enkele prestigieuze internationale koorwedstrijden (Spittal Oostenrijk in 1999, Teplice Slovakije in 2001 en Gorizia Italië in 2004) leveren telkens lovende woorden en prachtige resultaten. De kroon op het werk volgt in de zomer van 2013. Helicon behaalt de eerste prijs van de koorwedstrijd in het Spaanse Vic, en is daarmee de eerst West-Europees winnaar in een dertig jaar lopend concours.

Hoewel het koor ondertussen 50 stemmen telt, bµlijft de transparantie en de toonprecisie een handelsmerk. Naast grote of dubbelkorige werken liggen daarom ook verfijnde a-capellawerken binnen het bereik. Dirigent Geert Hendrix is docent aan het Antwerps Conservatorium, en als leraar en lid van het directieteam van de Lierse Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en dans zorgt hij voor een bevruchtende samenwerking tussen koor en academie. Hij is zelf artistiek leider van het huisorkest La Passione, Helicon heeft in de auditiezaal haar vaste repetitieruimte en lerares zang en sopraan Danny Van Hoof neemt de stemtechniek ter harte. Hendrix’ kracht is zijn keuze om vanaf de prille aanleerfase te wijzen op de verhouding tussen woord en toon. Directe expressie is een gewaardeerd karakteristiek van Helicon. Ook de aandacht voor een sfeer waarin vriendschappelijkheid en engagement samengaan, komt de muzikaliteit ten goede.

Het Griekse woord Helicon verwijst naar de berg waar de negen godinnen van inspiratie woonden. Deze muzen zongen en dansten voor Apollo, de god van de muziek, de poëzie en het licht.

Cantando
Ekeren