Makeblijde

Makeblijde werd in 1943 opgericht door Josée Standaert. Onder haar gedreven leiding kende het koor tal van successen: eerste laureaat in de wedstrijd ͚Radio-Schoolkoor͛, winnaar van ͚Het Gouden Snoer͛ van de Stad Brussel, eerste prijs ͚summa cum laude͛ op het Europees Muziekfestival voor de jeugd in Neerpelt. Internationale uitwisselingen stonden vaak op het programma.

In 1983 stelde zij Annemie Moens voor als haar opvolger. Als professionele stempedagoge kon zij de jonge dames zang-technisch de beste ondersteuning geven. Dit liet zich horen op elk concert dat volgde. Ook de promotie naar ͚uitmuntendheid͛ op de provinciale koorzangtoernooien was hiervan een resultaat. In 1993 werd ͚Missa ad Laetificandum͛ gecomponeerd door Filip Haentjens voor het 50-jarig jubileum van het koor. Enkele jaren later, in 1996, kwam Makeblijde onder leiding van Filip te staan, en bleef Annemie Moens actief als stemcoach van het koor.  

Makeblijde beleefde een aantal schitterende projecten, onder meer de uitvoering van Adiemus I van Karl Jenkins met strijkorkest en percussie-ensemble, en Adiemus II met het Symfonisch Orkest van het conservatorium van Gent. Het koor won prijzen op de internationale wedstrijd van Seghizzi (Italië ) in 2006 en 2007, en nam deel aan de internationale competities in Tours (Frankrijk) en Maasmechelen, en werd bekroond met de titel ͚Koor van het Jaar 2005-2006͛, waar het bovendien de publieksprijs won.  

Er stond ook een uitwisseling op het programma met het Spaans Universitair Koor van Valladolid en een galaconcert van de Koning Boudewijnstichting, in aanwezigheid van toenmalig Kroonprins Filip en Prinses Mathilde.  

Op de provinciale koorzangtoernooien van Oost-Vlaanderen in maart 2008 werden de dames gepromoveerd naar de ere-afdeling.  

In 2009 won Makeblijde achtereenvolgens het Korenfestival in Kontich, de prijs voor de beste uitvoering van een orthodox lied in Preveza (Griekenland), de prijs voor de beste uitvoering van het opgelegd werk in Maasmechelen, en de ͚Lieven Duvoselprijs͛ in Sint-Martens-Latem. In februari 2012 heeft Makeblijde haar promotie van 2008 in de hoogste categorie van de Oost- Vlaamse koorzangtoernooien bevestigd, en behaalde het koor een nieuwe internationale titel. Met 97.66 % won ze de internationale wedstrijd Istanbul Chorus Festival & Competition (Turkije).  

Op de internationale koorwedstrijd in Maasmechelen editie 2013 behaalde Makeblijde de tweede prijs bij de gelijkstemmige koren en opnieuw de publieksprijs. In 2014 won Makeblijde zilver op de wedstrijd Cantonigros in Spanje. In februari 2016 bevestigde Makeblijde op de provinciale koorzangtoernooien

Filip Haentjens

Toen Gabriël Verschraegen, het toenmalige hoofd van het Koninklijk Muziekconservatorium van Gent vroeg aan Filip Haentjens: ͚Waarom wil jij muziek studeren aan het conservatorium?͛, was het antwoord: ͚Ik denk dat ik het niet kan laten - ik doe niets anders dan muziek maken͛. Waarop de man repliceerde: ͚Jongen, gij zijt binnen!͛. Het was een evidentie voor Filip, die klarinet en piano gestudeerd had aan de Lokerse Muziekacademie. Hij behaalde aan het Gentse Muziekconservatorium een Eerste Prijs klarinet in de klas van Freddy Arteel, en een Eerste Prijs kamermuziek in de klas van Dirk Vermeulen, François Glorieux en Piet Dombrecht. Aan hetzelfde conservatorium behaalde hij ook een Eerste Prijs notenleer, transpositie en het pedagogisch diploma. Verdere studies deed hij aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium Antwerpen. Hij behaalde het Hoger Diploma klarinet in de klas van Walter Boeykens, en een Eerste Prijs basklarinet bij Jan Guns. Bij Michael Scheck, Roger Leens en Johan Van Bouwelen studeerde hij koordirectie. Filip Haentjens studeerde er eveneens elektronische muziekcompositie, MIDI en opnametechnieken. In 2015 behaalde hij het Masterdiploma kamermuziek aan LUCA School of Arts in Leuven. Momenteel is hij leraar klarinet en instrumentaal ensemble aan de Academie van Lokeren. Regelmatig concerteert hij in diverse ensembles en is hij vast lid van het Reinecketrio. Hij werkt ook in zijn eigen opnamestudio als opnameleider, arrangeur en componist.

Cantando
Ekeren

meer lezen

Minne-
Zangers Zele

meer lezen

Helicon
Lier

meer lezen

Hanne Roos

Soliste, sopraan

meer lezen

Dirk De Caluwe

Dirigent Koninklijk HarmonieOrkest Schelle

meer lezen

Koninklijk HarmonieOrkest
Schelle

meer lezen

Sint-Paulus
Antwerpen

meer lezen