Harmonie Schelle verwelkomt derde orkest

Omdat het niveauverschil tussen het Instap en het Koninklijk HarmonieOrkest Schelle te groot begint te worden, heeft de Harmonie van Schelle besloten om een gloednieuw orkest uit de grond te stampen. In september van dit jaar gaan de repetities van het Jong HarmonieOrkest Schelle van start.

Tot op vandaag bestaat de Harmonie van Schelle uit twee orkesten. Voor de jongsten is er het Instap HarmonieOrkest, waarin minder ervaren muzikanten leren samenspelen en tijdens eigen concerten het beste van zichzelf geven. Na enkele jaren stromen de meeste muzikanten door naar het Koninklijk HarmonieOrkest, een orkest in superieure afdeling dat geen enkele muzikale uitdaging uit de weg gaat. De laatste jaren is er echter steeds meer overlap tussen de beide orkesten. Muzikanten die ook al bij het Koninklijk HarmonieOrkest spelen, willen de gemoedelijke sfeer van het Instap HarmonieOrkest niet achter zich laten en blijven ook daar mee repeteren. Zo stijgt uiteraard het niveau van het Instap HarmonieOrkest, waardoor de jongste muzikantjes soms nog maar moeilijk mee kunnen. De enige logische oplossing is dus om een nieuw orkest op te richten dat ergens tussen de twee in zit.

Jong van geest

In tegenstelling tot wat de naam misschien doet vermoeden, staat er geen leeftijdsgrens op lidmaatschap van het Jong HarmonieOrkest Schelle. “We bekijken het woord jong in de bredere zin van het woord”, legt voorzitter Johan Van Dyck uit. “Iedereen die graad 3.1 afgewerkt heeft in de muziekacademie is welkom in ons nieuwe orkest: jonge muzikanten, muzikanten met beperkte ervaring, maar even goed ervaren muzikanten die jong van geest zijn en zin hebben om muziek te maken in een jong, dynamisch orkest.” Het Jong HarmonieOrkest Schelle wordt een op zichzelf staand orkest met een eigen werking, eigen concerten en vooral tonnen ambitie. Zo wil het, naast lokale optredens geven, bijvoorbeeld deelnemen aan wedstrijden in zowel binnen- als buitenland.

Een nieuw orkest, een nieuwe regeling

De drie orkesten kunnen onmogelijk allemaal op dezelfde avond repeteren. De repetities van het Instap en het Jong HarmonieOrkest Schelle gaan daarom vanaf september door op dinsdagavond, nog steeds in de zaal van Taverne Ravenstein in Schelle. De orkesten krijgen beide een aparte dirigent die volledig op maat gesneden is van de nieuwe concepten. Het Instap HarmonieOrkest Schelle gaat terug naar de essentie en leert de allerjongste muzikanten wat het is om samen muziek te maken. Vanaf graad 3.2 kunnen gevorderde muzikanten zich aansluiten bij het Jong HarmonieOrkest Schelle, waar de nadruk ligt op kwaliteit en ambitie. Ervaren muzikanten zijn vanaf graad 4.1 welkom in het Koninklijk HarmonieOrkest Schelle, dat niets aan zijn werking verandert. Leerlingen van de muziekacademie kunnen bovendien in de drie orkesten terecht voor de alternatieve leercontext, waarbij ze hun uren samenspel in plaats van in de academie kunnen volgen binnen een orkest. Voor informatie daarover, vragen en inschrijvingen, aarzel niet om contact op te nemen met de Harmonie van Schelle.