menu
members

Dirigent Dirk De Caluwe

Koninklijk HarmonieOrkest Schelle

Dirk De Caluwe werd geboren te Lokeren op 25 juni 1956. Dat Dirk een zeer veelzijdig musicus is, getuigt zijn indrukwekkend palmares.

Na zijn professionele muzikale vorming aan de Conservatoria te Gent, Antwerpen en Brussel, waar hij cum laude afstudeerde, vervolmaakte hij zich in talloze buitenlandse master classes. Hij beschikt over een zeer grote orkestervaring als solist piccolo en fluit en was van 1974 tot 1978 verbonden aan het orkest van de Vlaamse Opera in Antwerpen en van 1978 tot heden aan het Vlaams Radio Orkest (heden Brussels Philharmonic Orchestra). Hij heeft als orkestmusicus, solist, dirigent en in kamermuziek verband reeds meegewerkt aan een 80-tal cd-opnames. Hij is tevens een autoriteit op het gebied van vorming en dirigeren van de betere harmonieorkesten. Dat resulteerde in zijn aanstelling als docent orkestdirectie aan het Conservatorium Antwerpen in 1992. Zijn debuut als symfonisch dirigent maakte hij in 1995 met het Brussels Festivalorkest, waarmee hij jaarlijks concertante opera-uitvoeringen uit het grote repertoire verzorgt. Hij is één van de weinige Belgische dirigenten die het wereldvermaarde London Philharmonic Orchestra mochten dirigeren. Zijn veelzijdigheid wordt bewezen als men ziet dat nationale en internationale grootheden uit diverse genres zijn muzikaal pad doorkruisten zoals Walter Boeykens, Robert Groslot, Hans Peter Janssens, An Lauwereins, Toots Thielemans, Luciano Pavarotti, Placido Domingo, José Carreras, Andrea Bocelli, Sting en Joe Cocker.

Op 15 september 2001 dirigeerde hij in wereldpremière de Nederlandstalige en op 28 maart 2002 de Franstalige versie van de musical "Kuifje" van Dirk Brossé. De 250 000 toeschouwers maakten van "Kuifje-TinTin" de meest succesvolle Belgische musical ooit. In mei 2002 dirigeerde Dirk De Caluwe voor het eerst het Filharmonisch Orkest van Praag. In 2003 maakte hij zijn debuut als gastdirigent bij het Vlaams Radio Orkest en bij de Muziekkapel van de Koninklijke Nederlandse Luchtmacht. Van 1987 tot 2007 was hij dirigent van het Koninklijk Harmonieorkest Ste-Cecilia Zele. Onder zijn 20-jarige leiding groeide dit "superieur" orkest uit tot een van de meest toonaangevende muziekverenigingen in Vlaanderen.

Sinds september 2012 is hij de vaste gastdirigent bij het Symphonieorkest Jeugd en Muziek Limburg waarmee hij in de zomer van 2013 op concerttour ging in China. Een Brassband dirigeren ontbrak nog op zijn cv maar ook dat is ondertussen veranderd. Hij dirigeerde namelijk niet minder dan de Festival Brass Band op de Belgische Brassbandkampioenschappen 2012 in het Lemmensinstituut in Leuven.

Andere belangrijke realisaties:

  • Dirigeerde in 2005 het megaconcert (voor 15 000 toeschouwers) n.a.v. 65ste verjaardag van Will Tura op de grote markt te Veurne. En in februari 2007 dirigeerde hij "Tura In Symfonie" met het Vlaams Radio Orkest in Vorst Nationaal. Dat concert werd opgenomen door en uitgezonden op één en haalde maar liefst 430 000 kijkers. Daarnaast kreeg het waarderingscijfer 8,2, een uitzonderlijke prestatie voor een muziekspecial.
  • Dirigeerde de soundtrack van en met Jan Leyers voor de film "Buitenspel" van Jan Verheyen.
  • Dirigeerde op 4 oktober 2008 de wereldpremiere van de grootste Vlaamse musical ooit: DAENS, van Stijn Coninx - Frank Van Laecke - Dirk Brossé in een productie van Studio 100. Voor zijn werk als Muzikaal Leider en dirigent in deze musical werd hij voor de Vlaamse Musical Awards 2008 genomineerd in de categorie Beste Creatieve Prestatie.
  • Dirigeerde in de zomer van 2011 de musical “Alice in Wonderland” met K3, Robin Hood met Jelle Cleymans en Fiddler on the Roof met o.a. Lucas Van den Eynde.